Ets a: Portada > Ajuntament

Festes i Tradicions

Festa Sant Antoni

Tradicionalment, a Benissanet, s'ha celebrat una festa major d'estiu i una d'hivern. La festa major d'hivern és dedicada a sant Antoni, l'anomenat dels Rucs perquè aquell dia(el 17 de Gener) la gent feia passar les cavalleries i altres animals per davant l'esglèsia on hi havia el capellà que les beneïa.


La música solia fer el cercavila de bon matí. Hi havia anys en què el fred era tan intens que les gotetes d'aigua que solen aparèixer a la desembocadura dels instruments, es glaçaven.


En l'una i l'altra festa major, es feien unes grans coques, dites "beneites" perquè eren beneïdes, destinades, una bona part, aser subhastades, al mig de la plaça, per un home que hi tingues gràcia.Calia fer-hi una mica de broma per tal d'engrescar els postulants. L'alcalde i el capellà presidien la subhasta.Hi prenia part molta gent.


De coques se'n feien unes de més petites per ballar a la plaça.


La missa era musical i cantada. La processó tenia lloc a la tarda. Después es feien cóssos de cavalls i de rucs. Sortien del Portal i anaven a voltar la Creu.També es feien curses d'homes.


Les festes majors solien acabar amb trons, com deia la gent per al·lusió al castell de focs artificials engegat al Portal.

TEXT ORIGINAL DE ARTUR BLADÉ I DESUMVILA
"Guia de Benissanet"
Festes Majors

A Benissanet s’hi celebren dues festes majors: la d’estiu, per Sant Jaume, i la d’hivern, per Sant Antoni Abat. Els quintos organitzen la seva festa el dia dels Innocents. També s’hi celebren les festes de Sant Joan i de la de la Mare de Déu del Pilar. En aquesta última, dos setmanes abans de la festa es baixa la imatge de la Verge de l’ermita del Pilar i, la nit del 12 d’octubre, s’hi torna a pujar. És tradicional el rosari cantat que data de l’any 1830, acompanyat per la Banda de Música durant la pujada a l’ermita. D’aquest acte no se n’ha perdut mai la tradició de ser cantat en català.
 

A finals de juliol es celebra la Mostra de l’Auberge, el protagonista d’aquest dia és el préssec de Benissanet i la Comarca. El recinte firal esta ocupats per estands d’empreses i cooperatives fructícoles de la zona i per una exposició de diverses varietats de préssec que es conreen a la comarca.
Amb el suport de:


Ajuntament de Benissanet , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?