Situació geogràfica

Municipi de la Ribera d’Ebre, situat a la dreta del riu, a 400m. del corrent fluvial. Entre el nucli urbà i el riu hi ha les sènies. El terme municipal té una extensió de 23’03 km², de forma allargada i estreta. No hi ha muntanyes a prop de la població. Els turons més propers es troben a dos o tres quilòmetres lluny. Davant per davant, però a l’altra banda de l’Ebre, hi ha Ginestar. Durant molts anys, les dues viles estigueren comunicades per una barcassa. Actualment, després que se l’emportés una riuada, cal passar el riu amb la barcassa de Miravet o el pont de Móra d’Ebre.

El poble es troba a 26 m. d’altitud, en un lloc planer. A part d’aquest nucli de població, hi ha les sènies de gleva. Benissanet en té cosa d’un centenar, algunes conreades pels seus propietaris, altres arredades o cedides en parceria. Actualment, però, algunes cases estan deshabitades, ja que hi ha més tendència a viure al poble.

Activitat econòmica

El poble és principalment agrícola. De les 2.300 hectàrees que té, unes 200 corresponen al sector de les sènies de gleva, o sigui, de la terra deixada pel riu i fertilitzada també, durant anys, per les riuades. Unes altres 500 hectàrees aproximadament es reguen mitjançant les instal·lacions de la comunitat de regants. Actualment s’ha substituït la producció de verdura per la fruita. Benissanet és un dels primers pobles de Catalunya en producció de fruita dolça, sobretot préssecs, seguits de peres, prunes, pomes i cireres. Bona part de la collita s’envasa al poble mateix. A les terres de secà s’hi conrea vinya, ametllers i oliveres. Resta una sola terrisseria de les moltes que existien antigament.

Les condicions climatològiques de les Terres de l’Ebre i la modernització dels sistemes de producció fan que la fruita de Benissanet sigui una de les més primerenques i saboroses del nostre país. A poc a poc, els mercats s’han anat ampliant i avui la fruita de Benissanet, comercialitzada principalment per les marques: Grup Fruiter, La Coma, Gimeno Fruits i Montfruits és coneguda i apreciada a casa nostra, arreu de l’Estat i a molts països d ela Unió Europea. És per això que s’està portant a terme els tràmits necessaris per tenir una denominació de qualitat pròpia, actualment anomenada IGP, la qual estarà legalitzada per la propera campanya  del 2002. 

Així mateix totes les centrals hortifruticoles i productors s’han adherit a la nova normativa de producció integrada, el qual suposa un repte a tenir en compte i poder estar a l’abast dels consumidors europeus més exigents, tant en qualitat com en quantitat. 

És un honor per Benissanet poder estar presents en tots els mercats europeus i si pot ser a la resta del món, amb una marca que ens pugui distingir. El nostre nom  serà “Préssec de la Ribera d’Ebre” o “Melocotón de la Ribera d’Ebre” .